top of page

ACUPUNCTUUR

"Find the simplicity in the complexity"

 

Acupunctuur is een onderdeel van de Classical Chinese Medicine (CCM) en wordt al duizenden jaren toegepast.  Het activeert, balanceert en herstelt het natuurlijk helend vermogen van de mens. Deze filosofie is gebaseerd op het begrip "Qi" wat levensenergie betekend. Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van het energetische evenwicht van de mens. Deze verstoring kan zich op verschillende niveaus in de mens manifesteren. Dit komt tot uiting in meer of minder ernstige klachten. In die gevallen waar het lichaam niet in staat is het evenwicht zelfstandig te herstellen, kan Acupunctuur uitkomst bieden.

Acupunctuur beweegt de "Qi", door punten op de meridianen te manipuleren met acupunctuur-naalden. Door het zetten van dunne naalden wordt het lichaam geactiveerd om de balans in de energie- huishouding te herstellen.

 

Lichamelijke en geestelijke klachten kunnen voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam of door andere oorzaken.  Met acupunctuur kunnen deze verstoringen worden hersteld. Acupunctuur beïnvloedt de energiestromen in het lichaam en zorgt dat het lichaam weer in balans komt. Acupunctuur zet de geest en het lichaam aan zichzelf te genezen.

 

 

 

 

 

 

TCM VERSUS CCM

De uitvoering van acupunctuur in Nederland is meestal volgens de TCM (Traditional Chinese Medicine) leer. Deze filosofie en toepassing van acupunctuur en de keuze van de acupunctuurpunten is anders dan de klassieke acupunctuur. TCM wordt ook wel “moderne acupunctuur” genoemd. CCM "klassieke acupunctuur" is een oude vorm van Chinese acupunctuur waaruit de traditionele vorm is voortgekomen en wordt toegepast door ArtPunctuur. Er zijn een aantal duidelijke verschillen:

  • Tijdens het opstellen van het behandelplan volgens de klassieke acupunctuur wordt gebruik gemaakt van de geboortedatum en eventueel het geboorte uur en daarvan wordt een berekening (geboorteplaatje) gemaakt van de persoonlijke energie van de cliënt. Deze persoonlijke energie, ook wel persoonlijke constitutie genoemd, bepaalt dat sommige meridianen juist wel of juist niet tijdens de behandeling kunnen worden gebruikt. Het resultaat is een op maat gemaakte behandeling met zo min mogelijk naalden.

  • Met een diagnose van een westerse arts, wordt de klacht vertaald in Qi en kan eenvoudig worden onderzocht via een polsdiagnose welke bijbehorende meridianen verstoord zijn. Op basis van de westerse diagnose, de polsdiagnose en de persoonlijke Qi van de cliënt, wordt een behandelplan gemaakt.

  • Dit heeft als resultaat dat cliënten met precies dezelfde klacht verschillend worden behandeld, omdat iedere cliënt een unieke eigen persoonlijke constitutie heeft.

  • Er wordt in de bepaling van het behandelplan ook rekening gehouden met het tijdstip van de behandeling op de dag, het uur en het seizoen.

  • Bij de klassieke acupunctuur wordt de vrouw meestal aan de rechterzijde geprikt en de man meestal aan de linkerzijde. Op bepaalde momenten in het jaar kan dat anders zijn.

 

bottom of page